keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Yleistietoa driftingistä

Drifting on näyttävä ja vaativa laji, jossa kuskin ajoneuvonhallintataidot joutuvat koetukselle. Alunpitäen Japanin mutkaisilla teillä alkunsa saanut drifting on tullut suuren yleisön tietoisuuteen suosittujen elokuvien kautta ja on sitä myötä valloittanut koko maailman. Kylmäksi laji ei jätä ketään, sillä hurjaa vauhtia sivuluisussa etenevät autot, moottorin ulvonta, tummuva asfaltti ja sutivien renkaiden aiheuttama savupilvi muistuttaa ensisilmäyksellä enemmän action-leffan stunttia kuin moottoriurheilulajia, jossa kilpaillaan jopa Suomen mestaruudesta.

drifting


Driftingin perusajatuksena on suorittaa asfaltilla vaativa pujottelurata mahdollisimman nopeasti niin, että auto etenee koko ajan sivuluisussa. Drifting-kilpailussa voiton ratkaisee nopeuden lisäksi luisukulma ja ajolinjat, mutta myös show-elementeistä saa pisteitä. Voittaja selvitetään karsinnan jälkeen 16 parhaan ajajan kesken pudotuskisassa, jossa paremmuus ratkotaan pariajoissa. Suomessa driftingissä alettiin kilpailla kokonaisia sarjoja vuodesta 2005 lähtien ja ensimmäinen virallinen drifting –arvosarja ajettiin vuonna 2009.


Drifting-autot ovat takavetoisia, usein japanilaisia autoja, kuten Toyota AE86 ja Nissan 350z. Erikoisempiakin viritelmiä driftingissä voi nähdä, sillä rakentelusäädökset ovat tässä lajissa melko vapaat. Mitään sääntöä auton merkistä tai japanilaisuudesta ei siis ole, mutta driftingiin soveltuvan auton on oltava kyllin tehokas, jotta sen voi kääntää sivuluisussa kaasulla. Vaikka sattuisi omistamaan driftingiin sopivan auton, ei kannata ensitöikseen romuttaa sitä kauppakeskuksen parkkihallissa, sillä turvallisempiakin tapoja tutustua lajiin löytyy. Driftingiä pääsee kokeilemaan liittymällä Xtreme moottorikerhoon, joka järjestää jäsenilleen ajonäytöksiä ja ajoleirejä. Lajiin pääsee tutustumaan myös ilman aikaisempaa kokemusta. ElämysLahjat.fi tarjoajaa drifting-kyydityksiä.

Lue myös Onko drifting uusi suosikkielämys? Miehet vastaavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti